תהליך לקיחת משכנתא הינו אחד הצעדים הכלכליים הגדולים והמורכבים שנעשה במהלך חיינו. לרוב זו תהיה העסקה הגדולה והמורכבת ביותר של משק הבית אשר תלווה אותו לאורך שנים רבות קדימה. חלקינו רוצים לנסות לעשות את המשכנתא בעצמינו ורצוי ללמוד לעומק את התחום לפני שניגשים לבנק על מנת להימנע עד כמה שניתן מטעויות שיכולות להסתכם בעשרות ואף מאות אלפי שקלים שיצאו מכיסינו. בדיוק בשביל זה הכנו לכם מדריך מפורט שיפשט לכם את כל התהליך צעד אחר צעד בדרך לביתכם החדש.
כמו שנאמר, משכנתא היא הלוואה לשנים ארוכות לצרכי רכישת דיור. חושב לדעת כי יש מספר סוגי משכנתאות, אך כאן אנחנו נתעמק ונתייחס רק למשכנתא לצרכי רכישת דירה למגורים. על מנת לרכוש דירה בארץ, במיוחד לנוכח העלייה המתמדת במחירי הנדל"ן, יש לפנות לבנק המציע הלוואה תמורת העמדת הנכס כביטחון ותשלום חודשי הכולל ריביות שונות.
הבנק לוקח סיכון רב, לכן עליו לשעבד את הנכס כערובה להשבת הכסף. בהתאם למסלולי המשכנתא הנבחרים על הלווה לשלם את קרן ההלוואה והריבית, הריבית מהווה את הרווח של הבנק מהעסקה.
הבנק רושם שיעבוד על הדירה בטאבו, במינהל מקרקעי ישראל או אצל רשם המשכונות, כדי להבטיח את השבת כספו ולמזער סיכונים. מרגע רישום משכון על הדירה הלווה אינו מורשה לבצע שינוי משמעותי בנכס או למכור את הדירה ללא אישור מהבנק ממנו לקח משכנתא.
כדי להסביר באופן מפורט וברור מהי משכנתא, לפניכם דוגמא פשוטה להבנה – משפחת ישראלית מעוניינת לקנות דירה בחדרה שעלותה 1.2 מיליון ש"ח. למשפחת ישראלי יש הון עצמי של 600,000 ש"ח, היא פונה לבנק בבקשה לקבל משכנתא בסכום של 600,000 ש"ח. לאחר שהבנק מבצע בדיקות שונות ובמידה ומאשר את הבקשה הוא מחתים את משפחת ישראלי על חוזה משכנתא בגובה 600,000 ש"ח. החוזה מפרט את מסלולי ההלוואה, הריביות הצמודות ותנאים נוספים. מרגע חתימת החוזה, מתחייבת המשפחה להחזיר את ההלוואה בכפוף לתנאי חוזה המשכנתא.
הדירה בשווי 1.2 מיליון ₪ מהווה ביטחון לבנק להשבת כספו, לכן הוא מבצע רישום השעבוד בלשכת רישום מקרקעין.